Passos a seguir començant de zero
Per
començar cal planejar el nostre hort per complir seguidament les meves recomanacions.
PLANIFICACIÓ
1- Mirar l´orientació del mateix (és molt
important).
Val
més tenir un hort curt i molt ample que un de llarg i estret si l´orientació no
és l´adequada, això és molt important ja que la planificació del nostre hort
serà per tota la vida.
2- Procurar posar l´hort prop d´arbres, i
evitar la plantació dels mateixos.
Tant
l´ombra dels mateixos com les arrels que produeixen ens distorsionaran el
desenvolupament de les nostres hortalisses.
És
molt bonic en dies de calor estar-se a l´ombra reposant una mica, però en
aquest cas val la pena desplaçar-nos una mica i així poder gaudir de dues coses
alhora, també és bonic mirar-nos el nostre hort a distància.
3- Repartició de les zones de cultiu i zones
de pas. Sempre respectant les seves dimensions, no ens cal treballar més terra
de la que realment necessitem per la gent que som a menjar.
Cal
tenir en compte que juntament amb l´orientació són els fonaments del nostre
hort. Jo aconsellaria no estalviar temps en planificar aquests dos primers
apartats.
Podem
posar-hi estaques i cordill per no marxar de les mesures estudiades.
4- Estudiar les diferents hortalisses que
volem conrear i distribuir-les en famílies.
D´aquesta
manera podrem fer cada any la rotació de cultius i crear un ambient adient per
el futur desenvolupament del nostre hort al llarg dels anys.
Jo aconsellaria agafar paper i boli i fer
una agenda del nostre hort fent dibuixos i marcant tots els cultius que any rere
any fem a la zona.
També cal anotar quan i quina quantitat
de compost incorporem, així com els pros i contres que ens vagin sorgint, per
poder tenir anotades totes les solucions adaptades per anys següents.
Potser al llarg dels anys tindrem una
bona quantitat d´informació, però tant mateix com amb les indicacions dels
productes farmacèutics cal llegir-los de tant en tant per fer recordatori i
augmentar els nostres coneixements.
Apuntar dates de cultiu, llunes,
varietats cultivades, i tot el que veiem encara que ens sembli insignificant.
TREBALLS
1-
Llaurar
la zona de cultiu (tant sols la zona de cultiu, evitant llaurar les zones de
pas).
Passar-hi
la moto aixada tants cops com calgui per deixar la terra molt solta, i com més
profunda millor.
2-
Extracció
de pedres o restes d´arrels.
Treure
totes les restes que puguin impedir el creixement natural de les arrels de les
nostres hortalisses.
3-
Incorporar
un o dos centímetres de compost per tota la zona de cultiu.
El
compost no hem d´enterrar-lo, tant sols ens cal escampar-lo per sobre de la
zona de cultiu es tractés, la natura ja farà la resta.
4-
Plantar
les diferents hortalisses en les zones predeterminades, seguint el calendari de
plantació i les distàncies adequades.
Amb
l´agenda en una ma i la “xuleta” a
l´altra anirem plantant les diferents plantes, gaudint de la feina i pensant en
els resultats.
Cal
comprar sempre les plantes justes, molts sigui per ofertes o per donacions
tenim més plantes de les que realment necessitem, llavors distorsionem la
plantació i també els resultats.
5-
Estracció
de herbes no desitjades.
En
principi ens semblarà una feina poc agraïda, però forma part del manteniment de
l´hort.
Les
herbes no s´han de collir amb cap estri, tant sols cal estirar-les i
arrencar-les de soca i arrel i amb les mans. El forat deixat per les arrels al
extreure-les no el tapem, ja que ens facilitarà l´entrada d´oxigen al terra
millorant-la i produint un efecte beneficiós en el total de la zona.
6-
Enfilar
o encanyar les plantes que calgui.
Tomaqueres, cogombres,... cal
entutorar-los abans de que comenci a ajeure la mata i a mesura que vagin
creixen
7-
Recollir
fruits.
Caram!,
sempre arriba al final la feina més agraïda, agafar el cistell i omplir-lo,
passejant per l´hort com si d´un supermercat es tractés.
Al
mateix anar a omplir el cistell cal donar un repasset a les herbes no
desitjades i a les plantes que cal entutorar, d´aquesta manera les feines són
menys monòtones i gaudirem plenament del nostre hort.
TREBALLS D´ANYS SEGUENTS
1-
Rotació
de cultius.
Cada
cop que acabem un cicle de cultiu d´una varietat cal plantar-hi una altre
varietat que ens digui la rotació de cultiu per no espatllar el sòl.
2-
Incorporació
de compost.
Caldrà
incorporar una capa fina de compost cada cop que canviem de cultiu per seguir
nutrient el sòl i incorporar els elements que les plantes hagin minvat.
D´aquesta
manera també millorarem la fauna i flora del terra per anar seguint les pautes
que ens marca la natura.
3-
Plantar
i recollir.
Poca
cosa cal dir en aquest apartat, però si cal seguir unes pautes per poder
saborejar al màxim possible els aliments.
Cal
collir les fruites en l´estat òptim, maduració creixement,.. cal tenir en compte
que la diferència entre les nostres hortalisses i les del supermercat no tant
sols és el fet de no tenir productes químics ni hormonals, sinó també en
poder-los collir i gaudir en el seu punt exacte de maduració.
GRÀCIES I A LA FEINA!
JOAN
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada